2014. november 14. 23:24 - TrollEdomer

Fénynél nagyobb sebesség és időutazás

Bár általánosan elterjedt a nézet, hogy ha valami gyorsabban tudna menni a fénynél, vissza is menne az időben, valójában nemrég egy csapat programozó matematikus (köztünk hazánk gyerekei) másféle következtetésre jutottak.

http://arxiv.org/abs/1407.2528

 

Nem a legkönnyebb olvasmány, összefoglalom a lényeget.

Mivel távoli megfigyelők nem feltétlenül értenek egyet a távoli események sorrendjében, szerintük a kérdés az, hogy az egy helyben történő események sorrendje megfordítható e? És arra a következtetésre jutnak, hogy ha a fénynél gyorsabb kommunikáció bármely kicsi időkésedelmet szenved, nincs olyan transzformáció, ami a fénynél nagyobb sebességű kommunikációval kiváltott, egy helyben történő események sorrendjét megfordítaná, míg nem tenné meg ugyanezt a fénysebességű kommunikációval kiváltottakkal.

Ha megfigyelő fénynél gyorsabban távolodik, akkor számára valóban megfordul az események sorrendje, viszont ő is csak érzékelni tudja a múltat, megváltoztatni NEM.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orkchief.blog.hu/api/trackback/id/tr146898267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2015.10.21. 13:22:10

Nekem úgy tűnik, hogy az AxSameFuture axióma kijelöl egy irányt a térben, amerre a faster than light megfigyelők haladnak. Tehát a sajátidejükben az van később, ami számunkra jobbra van (Figure 3). Ez ellentmond annak az axiómának, hogy a térkoordináták között nincsen megkülönböztetés, térbeli forgatásra invariánsnak kell lennie a fizika törvényeinek. (Persze ez is megdőlhet, ha sikerül valamilyen méréssel kitüntetett irányt találni. Aztán keressünk egy zsenit aki egy ilyen térmodellt összehoz az általános relativitáselmélettel is :-)

Szóval egy olyan térmodellt ír le, ami a jelenlegi megfigyeléseinkkel ugyan nincsen ellentmondásban, de a speciális relativitáselmélet egyik axiómájával igen.

Jól értem, vagy félreérteném?

TrollEdomer 2015.10.21. 13:42:45

@KalmanBlog: Nem térbeli irányról volt szó, hanem a Minkowsky diagramot vizsgálta a transzformációkkal, tehát alapesetben a diagramban felfele van a jövő, jobbra balra a térbeli haladás, FTL transzformáció esetén megfordul a tengelyek szerepe.

KalmanBlog 2015.10.21. 15:09:46

Igen, de amit egyszerűen csak szerepcserének nevezünk, az azt "jelenti" a fizika nyelvén, hogy az FTL részecske számára az idő "csak jobbra" mehet előre. Lerajzoljuk az ő léteszésének vonalát, akkor az a mi vonatkoztatási rendszerünkben egy térszerű görbe lesz. Ha úgy húzom be, akkor lehet például az x tengelyem az ő létezésének vonala. Ha nincs kitüntetett térirány, akkor ez a részecske ha létezhet, akkor létezhet úgy is, hogy jobbra megy, és úgy is, hogy balra megy. Tehát azonnal használható időutazásra. Ezért a cikk szerzői kikötik, hogy mindig jobbra megy. Itt jön be a problémám, hogy ez kitüntetett irányt jelent.

Képzeljük el azt a kísérleti elrendezést, amiben egy FTL részecskét kibocsátunk egy téridő pontban, majd egy másik téridő pontban elnyeljük egy detektoron. A mai általában elfogadott gondolkodás szerint mindegy, hogy balra lőjük, vagy jobbra lőjük, egyformán kell a fizika törvényeinek működni. Egy méterrúd két végére teszem a forrást és a detektort, akkor annak ugyanúgy kell működnie akármerre is forgatom a térben. Az ezen cikkbeli világban pedig csak jobbra működik az FTL részecske, balra nem tudjuk lőni. Tehát a tér egyik irányába tudunk a térszerű (tehát a mai felfogás szerint kauzalitási viszonyban nem lévő) térrészbe üzenetet küldeni, de a tér másik irányába nem. Ez az iránykikötés lehetővé teszi, hogy legyen FTL, de ne legyen kauzalitási probléma. A kauzalitást kiterjeszti a térszerű térrészre, de csak egy irányba. Viszont cserébe bejön egy kitüntetett irány a térre is, amit nekem nehéz megemésztenem. (Azt, hogy az időben van kitüntetett irány könnyű elfogadni, sőt fordítva lenne nehéz.)

De én laikus vagyok, a linalg könyvben amit meg szeretnék érteni mindig ugyanazon az oldalon akadok el. Addig minden világos, majd jön egy ilyesmi mondat: "mint az közismert a felcserélhető hermitikus operátorok..." és innen nem értek semmit. Talán ha nem a neten lógnék folyton...

, tehát mindig balrább "keletkezik", mint ahol "becsapódik" (ha feltételezzük, hogy egy FTL részecske kibocsátás/elnyelés lenne a kommunikáció módja). Mivel a mi térbeli irányunk az FTL részecske számára az időbeli irány.

KalmanBlog 2015.10.21. 15:20:04

Bocs, az utolsó bekezdés bennmaradt szemét a sokszori átgondolás után.

TrollEdomer 2015.10.21. 18:08:58

@KalmanBlog: Ami az FTL diagramon jobbra, az az eredeti (fénynél kisebb sebességet mutató diagramon) a felfele irány - vagyis ami előre megy az időben.
Ami az FTLen balra megy, az az eredetin lefele, vagyis már eleve visszafele ment az időben. :) Természetesen a diagramon az idő tengely van fent, így semmilyen térbeli iránynak nem felel meg.

KalmanBlog 2015.10.22. 15:52:48

Az tiszta sor, hogy neki másik vonatkoztatási rendszere van, és ott az idő felfelé megy előre. Ő magát akár ugyanúgy is érezheti mint mi a mi STL világunkban, a saját térideje hasonlóan működik. Eddig egyszerű, de nem ez a problémám.

Ha a saját vonatkoztatási rendszeremben nézem az FTL objektum világvonalát, akkor mondjuk egy vízszintes vonalat látok - akár az X tengely is lehet egy FTL objektum életvonala. Namármost a vázolt elrendezésben ezen objektumnak csakis az X tengely pozitív irányában jöhetnek egymás után sorban az életvonalának a téridő pontjai. Tehát az X tengely pozitív és negatív iránya fizikai kísérlettel megkülönböztethető, tehát nem forgatás invariáns a leírt fizika.

(Feltéve, hogy az STL és FTL objektumok között fizikai kölcsönhatás lehetséges, pl tudunk FTL objektumot létrehozni, és detektálni is a mi STL világunk laboratóriumában. Ez eleve kell ahhoz, hogy értelme legyen arról beszélni, hogy a FTL objektumok léte felborítja-e a kauzalitást.)

Amúgy vicces, hogy egy majd 1 éves zérókommentes posztot thread-necromancereztem :-)

TrollEdomer 2015.10.22. 20:38:17

@KalmanBlog: A jobbra iránynál azzal a megszorítással éltek, hogy Minkowsky diagram jobb oldalát nézzük, mint általában szokás.
Valójában ha gyökjel alá negatív számot teszünk, az eredmény nem csak i*x lehet, hanem -i*x is, ami ellenkező irányú forgatást jelent. Tehát ha diagram bal oldalát néznénk, akkor az ellenkező irányba lehetne forgatni, és akkor ami felfele megy alapból, az FTL transzformáció után balra megy.
Vagyis bal és jobb közt nincs különbség, a közeledés és távolodás közt van különbség, tehát az események sorrendje csak távolodásnál fordul meg.
Ha viszont a tachion visszafordul és visszamegy, még gyorsabban megy előre időben, így indulás után érkezik meg.
süti beállítások módosítása